De ander heeft altijd gelijk

Hendri Witteveendinsdag 16 mei 2023 20:36

“De ander heeft altijd gelijk.” Dat was ooit de openingszin bij een CNV-cursus. Gechargeerd? Het leek mij niet erg werkbaar voor het vakbondswerk, thuis en in de politiek. Toch kan het veel opleveren de mening van de ander als uitgangspunt te nemen en vanuit oprechte nieuwsgierigheid in gesprek te gaan.

Jelte Kolkman (VVD) stelde in de raadsvergadering van 25 april een belangrijke vraag over de uitwerking van de vuurwerkmotie. Als die zou leiden tot een voorstel om het beleid te veranderen, gaat dit dan zonder de inwoners erbij te betrekken? Dat zou polarisatie versterken. “Ik zit in de politiek om mensen te verbinden en niet om ze uit elkaar te trekken”, zei hij. Dat sprak me bijzonder aan.

Bij ieder besluit willen we de inwoners goed betrekken. Dat wil de ChristenUnie, dat wil ook de hele raad. En als we dat naar de mening van een inwoner niet goed doen, laat hij of zij dat vaak wel horen. Bij onderwerpen als vuurwerk, gemotoriseerd verkeer op de Posbank, of aardgas zijn er tegengestelde inzichten. Polarisatie ligt op de loer. Zowel in de raad als daar buiten vraagt dit om een goed gesprek: wat beweegt die ander?

Zo zie ik dat.

Hendri Witteveen ChristenUnie, cu.h.witteveen@rheden.nl

Deze bijdrage is op 16 mei 2023 verschenen als column in de Regiobode.

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'De ander heeft altijd gelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.