Uit de gemeenteraad

20221129 Burgerakkoord.jpgdinsdag 29 november 2022 23:55

De raad heeft dinsdag 29 november 2022 vergaderd van 19:30 tot 23:55 en een groot aantal besluiten genomen. Ik geef je graag een inkijkje.

Burgerberaad

In de gemeenteraadsvergadering van 29 juni heeft de raad het Burgerakkoord, het resultaat van het burgerforum, volledig overgenomen en het college gevraagd dit uit te werken. Meer daarover lees je in dit bericht.

Zienswijze afsluiting Doesburgsedijk

Het afsluiten van de Doesburgse dijk voor gemotoriseerd verkeer is het laatste onderdeel van het plan van de Traverse Dieren. Het college wil de weg nu nog niet afsluiten omdat het niet uitvoerbaar is vanwege de stikstofregels. Als er meer verkeer over de Ellecomsedijk gaat, leidt dit tot meer stikstof op de Veluwe. De raad staat nog steeds achter de afsluiting en wil dat het college die uitvoert zodra dat mogelijk is.

Visie Laadinfrastructuur

Vanwege de (gewenste) groei van het elektrisch rijden heeft het college een Visie opgesteld hoe die auto’s opgeladen kunnen worden. De raad was bijzonder positief over de helderheid van de visie. De ChristenUnie heeft meegewerkt aan een motie (opdracht aan het college) ingediend door GroenLinks e.a. om ook te kijken naar de fietsen en naar toeristische ontwikkelingen. De raad heeft die motie aangenomen. Ook hebben we meegewerkt aan een amendement (voorstel om het besluit te veranderen) ingediend door de PvdA om het laden op straat vanuit de eigen woning te bevorderen. Dat kan bijvoorbeeld met een kabelgoot in de stoep. Het idee is de met zonnepanelen opgewekte energie te benutten en ook om de accu’s van de auto’s te gebruiken als opslag en bron van elektriciteit. Daar zaten toch te veel haken en ogen aan. We komen er later op terug in de vorm van een motie. De raad heeft de Visie vastgesteld.

Inventarisatie Omgevingsvisie

De Omgevingswet gaat over ruimte en alles wat daar ook maar iets mee te maken heeft. In de Omgevingsvisie geeft de raad aan wat hij waar mogelijk wil maken, bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden en aan welke regels dat dan moet voldoen. In de Inventarisatie heeft het collega verzameld wat daarbij allemaal speelt. De ChristenUnie heeft de aandacht gevraagd voor de wijken met veel sociale huurwoningen. Dat is meegenomen in een raadsbreed opgesteld amendement, waardoor de aanpak concreter is geworden. Met D66 heeft de ChristenUnie via een motie aandacht gevraagd voor een brede visie voor de gemeente, nog breder dan de Omgevingsvisie. Die visie heeft de raad nodig om prioriteiten te stellen, ook wat de financiën betreft. We juichen toe dat de gemeente de Omgevingsvisie echt samen met de inwoners, organisaties en bedrijven wil opstellen. Dan kun je niet even later medewerking vragen voor een algemene visie. Het college heeft toegezegd de verschillende visies zowel wel in proces als inhoud in samenhang aan te pakken. Die toezegging wekte zoveel vertrouwen dat we de motie hebben ingetrokken. Voor de raad is nu duidelijk dat we niet zelf meer een proces hoeven te starten voor een visie.

Heb je vragen over deze genomen besluiten, of over andere onderwerpen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik hoor graag van je.

Hendri Witteveen
Raadslid ChristenUnie

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Uit de gemeenteraad'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2022 > november

Geen berichten gevonden