Algemene beschouwingen 2025 over de kadernota 2026

Op dinsdag 1 juli vonden de algemene beschouwingen plaats over de kadernota 2026. Ons ChristenUnie raadslid Hendri Witteveen maakte het persoonlijk en sprak namens de ChristenUnie in onze bijdrage over veertien dagen uit het leven van een raadslid. Een verslag over hoe hij niet alleen terugkijkt, maar ook vooruitkijkt naar de taak van de gemeente voor het komende jaar.
Maandag 16 juni
Inspraak cultuursector, een massief pleidooi om niet op cultuur te bezuinigen. Het lijkt een deja vu van vorig jaar. Sommige insprekers lijken ons het afgelopen jaar niet gevolgd te hebben, niet te hebben deelgenomen aan de gesprekken over de sociale basis. Anderen menen dat de financiële situatie door gesprekken van de VNG met het Rijk aanzienlijk verbeterd is. Weer anderen grijpen meer in het algemeen de kans aan ons te wijzen op de negatieve effecten van bezuinigen op cultuur. Tegen de mores van het huis is er applaus voor iedere hartenkreet van de insprekers.
De ChristenUnie onderkent die negatieve effecten van bezuinigingen op cultuur. Wij hebben grote moeite met de bezuinigingen op de sociale basis in het algemeen, op minimabeleid en op het Burgerakkoord. Maar wij zien niet dat de bekostiging uit Den Haag fundamenteel verbeterd is. Het ravijnjaar, dus het jaar met het levensgrote tekort, is verschoven van 2026 naar 2028, maar hoe het verder gaat is heel onzeker. Sinds wij als gemeente verantwoordelijk zijn voor taken als Jeugdzorg en WMO, dus vanaf 2014 is onze algemene reserve gedaald van 30 naar minder dan 10 miljoen. Nu wordt die gelukkig aangevuld uit het overschot van 2024, maar dat is wel met geld van incidentele meevallers. Het is mooi dat de meicirculaire extra middelen in het vooruitzicht stelt. Maar er nog veel onzekerheid hoe dit precies uitpakt. Structureel hebben we nog steeds een opgave. We hebben lastige en pijnlijke keuzes te maken en hoeven niet te rekenen op applaus daarvoor.
Donderdag 19 juni
Oordeelsvormende vergadering over de jaarstukken 2024, nog geen accountantsverklaring, vandaag wel nieuwe informatie. We stellen de oordeelsvorming uit tot dinsdag.
Dinsdag 24 juni
Eerst een besluitvormende vergadering en dan oordeelsvormend over 2024. Nog een miljoen extra naar de algemene reserve, maar voor de lange termijn zijn kosten en baten nog niet in evenwicht.
Donderdag 26 juni
We zetten in de fractie de lijnen uit en daarna hebben we een speeddate met de cursisten van Politiek Actief. De eerste ideeën voor moties en amendementen worden uitgewisseld.
Zaterdag 28 juni
Familiedag. Ik val in slaap bij de workshop ademhalen van broer Marnix. Met schoonzus Ingrid laten we Prediker 3 op ons inwerken, door de Byrds ook wel bekend als Turn turn, turn. Voor alles is er een vastgestelde tijd. … Een tijd om af te breken en een tijd om op te bouwen…. God heeft alles mooi gemaakt, maar we kunnen het niet doorgronden. Er is niets beters te doen dan je te verblijden en het goede te doen in je leven.
Overdag alleen één kort telefoontje van collega Kolkman over een motie. ‘s Avonds denk ik na over de moties en amendementen, wat moeten we afbreken en wat juist opbouwen?
Bij die afwegingen willen we ons laten leiden door de uitgangspunten uit ons programma. De ChristenUnie wil samen recht doen. Bijvoorbeeld aan natuur, ouderen, woonwensen en actieve inwoners. We willen een dienende overheid, die uitgaat van vertrouwen, een gemeente die initiatieven van inwoners verder brengt. Luisteren naar inwoners en niet verzanden in regels.
In de Kadernota geeft het college met de vliegwielen een toekomstvisie en dat is prijzenswaardig. Vliegwielen zijn beeld van beweging en continuïteit. Zoals vorig jaar bij de begroting aangegeven, vinden we veel van onze uitgangspunten terug in de vliegwielen. Ik noem er drie.
- De samenwerking in de sociale basis vraagt dat het versterken van de kracht van die samenwerking belangrijker is dan de ook noodzakelijke bezuiniging op korte termijn.
- Samenwerken aan de kwaliteit van de leefomgeving dat doen we door te kijken wat we nog kunnen doen aan de afspraken uit het Burgerakkoord. Dat doen we ook door de motie Gebiedsprocessen concreet
- Het Werken aan een slanke en wendbare organisatie gaat door. Onderschat wordt wel hoeveel de ambtelijke organisatie bezuinigt. Dat gaat door. Dat heeft er ook mee te maken dat we de stijging van de OZB beperkt willen houden. Als je veel verwacht van inwoners en ondernemers is dat een reden te meer hun lasten te beperken.
Om al deze vliegwielen draaiende te houden vraagt het college €550k extra. Wij hebben daar kritisch naar gekeken en ondersteunen dat dit nodig is.
We willen daarnaast een aantal bezuinigingen matigen. Daarvoor hebben we moties en amendementen mede ingediend of hebben die ondersteunt. Samen met GPR/B kwamen we met een amendement 'OZB in balans'. Die is vanmorgen vroeg (!) aangeomen. Daarnaast dienden we een motie in 'Gebiedsprocessen concreet', maar die hebben we ingetrokken na een uitleg en een toezegging van de wethouder waarom het nodig was en dat hij het zo in de begroting op nam. Ook het amendement van D66 voor het temporiseren van de bezuiniging op de sociale basis / verenigingen, waaraan we hebben meegewerkt, is unaniem aangenomen. Een intensief slotstuk, met mooie resultaten na twee weken raadswerk.
Reacties op 'Algemene beschouwingen 2025 over de kadernota 2026'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.