Begrotingsbehandeling 2023

IJssel regenboog 2[10839].jpg 08:58

Bij de algemene beschouwingen in juli 2022 heb ik namens de ChristenUnie aangegeven wat volgens ons de kaders voor de begroting zouden moeten zijn. De ChristenUnie wil samen recht doen, aan natuur en milieu, ouderen, jongeren, wonen en aan elkaar. We willen sámen recht doen, want we realiseren ons dat we dat niet als gemeente alleen kunnen, dat we samen moeten werken met inwoners en organisaties. We vinden deze idealen voluit terug in het coalitieakkoord Groener, socialer en dichterbij. We hebben nu de begroting bezien vanuit deze kaders.

Zoals ook aangegeven staan we voor grote uitdagingen. Een bescheiden verhoging van de OZB is daarom gerechtvaardigd. We waarderen dat het college ruimte geeft aan de hele gemeenteraad om keuzen te maken en initiatieven te nemen. Tegelijkertijd is er ook een bedrag van € 1.085.000 aan wensen uit het coalitieakkoord voor 2023 nog niet ingevuld. We hebben grote opgaven. Om er vier te noemen:

  1. een warm huis voor iedereen
  2. vermindering van de woningnood
  3. betere dienstverlening aan onze inwoners
  4. hechtere samenwerking met inwoners en organisaties

Samenwerking

Wat betreft die samenwerking, die gaat niet vanzelf, daar moet in geïnvesteerd worden. Een voorbeeld daarvan is het met de senioren werken aan Seniorvriendelijke gemeente. Wat nu hierover in de begroting staat zijn afzonderlijke aandachtpunten. Heel goed, maar er is nog geen integrale aanpak, zoals bijvoorbeeld aangegeven in het convenant Waardig ouder worden.

Verwarming en milieuproblemen

Wat betreft punt 1. Verwarming in samenhang met milieuproblemen. De overlast door houtstook wordt met de huidige energieprijzen een steeds actueler en lastiger onderwerp. Ik werd door een inwoner geattendeerd op een uitspraak van de Raad van State die kan leiden tot een grotere verantwoordelijkheid van gemeenten, vooral wat betreft het meten.

In de algemene beschouwingen heb ik aangegeven dat als we er achter komen dat door ‘economische groei’ of nog iets preciezer ‘toenemende luxe’ ons leefpatroon sociaal en ecologisch niet vol te houden is, dat we er dan nu al mee moeten stoppen. Verlies moet je snel nemen, weet elke verstandige boekhouder, niet eindeloos doorschuiven naar het altijd weer volgende boekjaar.

Burgerforum en burgerakkoord

Afgelopen vrijdag las ik een artikel van het CDA-TK-lid Henri Bontenbal: Beter milieu gaat ook over jezelf. Naast ecologisch burgerschap en selectieve groei benadrukt hij voor het gesprek met de burger de rol van burgerfora te verkennen. Daar zijn we volop mee bezig. In het burgerforum is ook volop aandacht voor leefpatronen. Om het burgerakkoord dat zaterdag gesloten zal worden zoveel mogelijk te kunnen opvolgen, hebben we samen met D66 en PvdA een motie ingediend met de uitspraak dat we ons als raad bescheiden zouden opstellen om financiële ruimte voor het Burgerakkoord over te houden. Hiermee willen we samen met onze inwoners recht doen.

In het debat is duidelijk geworden dat de politieke wensen van de collega’s inderdaad bescheiden waren en dat het college financiële ruimte ziet om voorstellen uit het Burgerakkoord uit te voeren. De plannen moeten nog met raad en college samen uitgewerkt worden. Daarop hebben we, met vertrouwen in ons college, de motie niet in stemming gebracht.

Hendri Witteveen
Fractievoorzitter

« Terug

Reacties op 'Begrotingsbehandeling 2023'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.