Begroting 2018

hendri witteveen Rheden 2010 09:18

Dinsdag 7 november heeft raadslid Hendri Witteveen namens de ChristenUnie Rheden zijn visie gegeven omtrent de begroting 2018 van de gemeente Rheden

Eerste termijn ChristenUnie begroting 2018

Vanmiddag geen algemene beschouwingen. Ik zal me dus op de begroting richten. Toch wil ik niet onvermeld laten dat het vorige week dinsdag precies 500 jaar geleden was dat Maarten Luther zijn 95 stellingen publiceerde, wat nu gezien wordt als begin van de hervorming van de kerk. Volgens de theoloog en historicus Katharina Kunter dinsdag op de eerste protestantenlezing, bracht Luther in 1521 op de Rijksdag in Worms door de keizer niet te volgen een beweging op gang. Tot dan toe was de keizer namelijk verantwoordelijk voor de vrede in maatschappij en kerk. Dat waren de bekende woorden: “Hier sta ik, ik kan niet anders”. “Vanaf dat moment begon een proces waarin een scheiding van kerk en staat ontstond, waardoor de staat structuren schiep die onafhankelijk van de kerk zouden zijn”. Dat gold voor rechtspraak, politiek, samenleving en cultuur. Uiteindelijk was het ook een basis voor de ontwikkeling van de democratie. Een herdenking waard dus.

Ook in geestelijk opzicht kan de herdenking van de reformatie voor de raad interessant zijn. Luther zocht een genadig God. In deze raad kunnen we elkaar vergevend tegemoet treden vanuit het besef dat we zelf ook onze fouten en gebreken hebben.

Terug naar de begroting. Aandacht voor drie punten:

  • financiële positie
  • grondstoffen
  • arbeidsparticipatie

Financiële positie

In vier jaar teren we 10 miljoen in op de algemene reserve. Dat is zorgelijk, maar er kan nog veel gebeuren, zowel in positieve als negatieve zin. Het is aan de volgende raad om te bepalen of dat verstandig is zoveel in te teren, mede afhankelijk van de ontwikkelingen die zich voor zullen doen.

Grondstoffen

Bij de algemene beschouwingen hebben we het belang benadrukt van inwonersparticipatie en met een amendement gevraagd om de inwoners meer te betrekken bij de wijze van grondstoffeninzameling. Mooi dat dit expliciet in de begroting is opgenomen. Door de tegenvallende aanbesteding en technische correcties van de begroting nemen de kosten van de inzameling toe. Als we dit 1 op 1 vertalen naar de afvalstoffenheffing, is dat moeilijk uit te leggen aan de inwoners omdat we juist per 1 januari nog maar eenmaal per drie weken de grijze container op laten halen. Hiervoor heeft D66 ook namens ons een amendement ingediend. We vragen van de inwoners anders om te gaan met grondstoffen, dan moeten we ze niet ontmoedigen.

Arbeidsparticipatie

We hebben kennis genomen van het onderzoek naar het aantal bijstandsgerechtigden. De situatie is in beeld gebracht. Zoals we al wisten is het beeld niet positief: veel mensen in onze gemeente hebben geen betaald werk. Hoe we hierop moeten reageren is de vraag. We wachten met spanning de reactie van het college af. Het is zeker een belangrijk onderwerp voor de volgende raadsperiode.

Afsluiting

Dit is de laatste begroting van dit college. Er is veel bereikt. Zonder andere thema’s tekort te doen denk ik in de eerste plaats aan de transformatie in het sociaal domein. Maar we zijn er nog niet, ik zie grote uitdagingen voor de volgende periode. Dan denk ik aan participatie van inwoners, stappen naar een circulaire economie, inclusief inwoners, invoering van de omgevingswet en dat alless met een sluitende begroting.

« Terug

Reacties op 'Begroting 2018'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2017

Geen berichten gevonden