Antwoorden op vragen van de ChristenUnie over veiligheid privacy op Suwinet

zaterdag 11 juli 2015 22:13

De fractie van de ChristenUnie heeft kennis genomen van de uitzending van Argos op 20 juni over Suwinet waarin gesteld wordt dat persoonsgegevens niet veilig zijn bij gemeenten (zie link). Uit onderzoek blijkt dat 83% van de gemeenten niet voldoet aan de meest elementaire veiligheids-eisen.

 

Vragen:

1. Voldoet Rheden aan de belangrijkste eisen voor het waarborgen van de privacy van gegevens in Suwinet?

Antwoord : De gemeente Rheden is in het najaar van 2014 door de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzocht. De gemeente Rheden voldeed ten tijde van het onderzoek aan 5 van 7 belangrijkste eisen. Verbeteringen zijn inmiddels doorgevoerd, daarmee voldoen we aan de 7 belangrijkste eisen.

2. Kan het college garanderen dat oneigenlijke inzage van Suwinet en het delen van gegevens met onbevoegden voorkomen wordt?

Antwoord : Wij hechten net als u erg veel waarde aan het veilig gebruik van Suwinet-inkijk en de privacy. Wij hebben daarom de afgelopen periode het Veiligheidsplan Suwinet-inkijk vastgesteld en verbeteringen in onze werkwijze doorgevoerd. Wij blijven afhankelijk van het gedrag van gebruikers. Wij controleren hier actief op.

3. In de uitzending wordt gesteld dat de gemeente Rheden een incassobureau toegang heeft verschaft tot Suwinet. Klopt dit? Als dit inderdaad zo is, is dit nog steeds een optie en hoe wordt de privacy in dat geval gewaarborgd?

Antwoord: Het Bureau Keteninformatisering Werken en Inkomen (BKWI), de beheerder van het Suwinet, heeft destijds op onze twijfel tot het verschaffen van toegang aan het betreffende incassobureau, aangegeven dat het niet bezwaarlijk is dat een onbezoldigd ambtenaar van de gemeente Rheden in dienst bij het incassobureau toegang heeft tot Suwinet-inkijk. Dit voor het uitvoeren van de wettelijke taak invordering en verhaal van bijstand. Tientallen gemeenten maken gebruik van dit incassobureau en in 2013 is er daarom een specifiek profiel aangemaakt en ingericht, e.e.a. in overleg met het BKWI. Op deze manier wordt alleen de informatie getoond die noodzakelijk is voor het uitvoeren van invordering en verhaal van bijstand. Er is vooralsnog geen reden om tot verandering over te gaan. Wij hebben contact met het ministerie van SZW over dit onderwerp, eventuele aanvullende aanbevelingen zullen wij meenemen. Wij borgen de privacy uiteindelijk in systemen (inrichting/autorisatie) en onze manier van werken, welke is gebaseerd op het vastgestelde veiligheidsplan, aangevuld met interne controle op het juist gebruik van Suwinet-inkijk, waarbij natuurlijk ook de raadplegingen van het incassobureau worden meegenomen.

« Terug

Reacties op 'Antwoorden op vragen van de ChristenUnie over veiligheid privacy op Suwinet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.